6 feb. 2024, 16:59

De inhaakkalender: Een geweldige marketing move of de oorzaak van wan-content?

De inhaakkalender: Een geweldige marketing move of de oorzaak van wan-content?

De spotify wrapped trend in het begin van december, een post over de kantoorhond op dierendag of nieuwjaarspost met je goede voornemens als bedrijf: dat kan allemaal van tevoren ingepland worden, lekker handig! Maar als ieder bedrijf dit gaat doen, heb je dan niet een wolk aan wan-content? Trendhoppen heeft z’n voordelen, maar wil je dat dat ten koste gaat van de originaliteit van de content van jouw bedrijf? Het is een hele fijne balans die je moet vinden als bedrijf, dat zoeken kost alleen wel tijd maar dat vormt uiteindelijk een ijzersterke brandvoice die jouw klanten weet te bereiken.

Wat is een inhaakkalender en wat zijn de voordelen

Een inhaakkalender is een kalender met daarin allerlei thema's, gebeurtenissen, feestdagen en evenementen die gedurende het jaar plaatsvinden. Dit biedt een houvast voor bedrijven om rond die tijd relevante content te posten om op de trend van die dag mee te surfen. Relevantie is de sleutel tot veel ogen op je gericht krijgen. Op dierendag is iedereen bezig met het vertroetelen van hun huisdier en als jij dan een post maakt over de kantoorhond die een nieuw speeltje heeft gekregen, dan sluit dat aan op hetgeen waar jouw klant mee bezig is die dag, oftewel het is relevant. Relevantie zorgt dus uiteindelijk voor meer interactie en een inhaakkalender is een handig middel om relevant te blijven door het jaar heen.

Waarom de inhaakcontent werkt

Het zit al in de naam, je haakt op iets in, logisch. Vaak is dit dan iets hoogst relevant voor het moment waarop je post, bijvoorbeeld: je hond op dierendag. Omdat deze content relevant is, is de kans dat de content aanslaat bij de menigte heel hoog. Je buurvrouw zal bijvoorbeeld over haar hond beginnen of de vent die je altijd tegen het lijf loopt tijdens het uitlaten. Zij zullen bijvoorbeeld een reactie achterlaten op jouw post of deze post liken. De meeste algoritmen denken dan: Ho eens even, mensen vinden dit leuk, laten we het aan meer mensen laten zien! Die mensen liken en commenten dan ook weer, en zo ontstaat de viral post. En omdat die inhaakmomenten een makkelijke bron zijn van relevantie die je kan aanboren denken veel andere bedrijven exact hetzelfde als wat jij denkt: Makkelijk veel views krijgen! En gelijk heb je, maar het is niet overal goed voor.

Het negatieve effect van inhaakcontent

Maar wat krijg je als iets heel veel wordt gepost? Een grote muur aan wan-content, het posten puur om gezien te worden. Als mensen dan jouw post voorbij zien komen denken ze misschien wel “Heh?! Nu al de 10de [bedrijf] Wrapped post die op m’n tijdlijn staat!”. Wil je dat beeld creëren bij jouw potentiële klanten? Zo ja, lekker bezig! Zo nee, dan is het tijd om jouw unieke stem verder te ontwikkelen en je tijd te nemen om jouw potentiële klanten iets van échte waarde te bieden!

Trendhopper of trendsetter?

Jammer genoeg is het het één óf het ander. Je kan per definitie geen unieke stem hebben als bedrijf als je van de ene trend naar de andere springt, je doet namelijk niet iets unieks. Een trend kan alleen gevormd worden als veel mensen ongeveer hetzelfde doen. Daarentegen kan het wel werken voor jouw bedrijf, je kan namelijk alles van tevoren inplannen wat heel veel tijd bespaart en je bent altijd relevant wat voor veel interactie kan zorgen.

Aan de andere kant heb je de trendsetters, ze maken unieke baanbrekende content dat past bij hun merk. Dit kan in heel veel verschillende vormen: in de manier hoe een tekst is opgebouwd of hoe je jouw site vormgeeft. De kans is alleen wel groot dat niet iedereen zich met jouw merk kan identificeren, dus niet de grote massa dat wordt aangeboord, maar juist een selecte groep die de waarden van jouw bedrijf ook ademen, wat is meer waard? Dat is de afweging die je als bedrijf zou moeten maken.

Er wordt vaak gezegd dat een balans vinden het best is, dit geldt ook voor het meegaan met trends of het zijn van een trendsetter. Je hoeft niet je eigen spotify wrapped versie te posten, je kan ook iets unieks verzinnen wat net zo relevant is. Het belangrijkste is nog altijd wel, het moet bij jouw normen en waarden passen, laat je content jouw waarden ademen en pak zo nu en dan een trendje mee.

Lees hier verder

Het laatste nieuws

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Hoe presenteer je data aan jouw leidinggevende?

Data helpt leidinggevenden om weloverwogen beslissingen te nemen. Echter, het effectief presenteren van data aan leidinggevenden is een kunst op zich. In dit artikel zullen we verkennen hoe je data kunt presenteren aan jouw leidinggevende op een manier die impact heeft en tot actie leidt.

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Waar is ChatGPT goed in en wat niet binnen jouw contentstrategie?

Mensen gooien tegenwoordig tientallen posts per week op hun social media, zowel bedrijven als individuen. Hoe heb je daar tijd voor? ChatGPT kan daar een antwoord voor zijn. Om tegenwoordig bij te blijven moet je als marketeer wel een expert zijn met ChatGPT.

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Hoe meet je brand-marketing campagnes?

Als marketeer wil je het liefst alles kunnen meten, zo weet jij ook of jij je werk goed doet. Maar hoe meet je eigenlijk de effectiviteit van je brand-marketing campagnes? Wij vertellen je het!

Word gevonden door topwerkgevers

Upload je CV en kom in contact met deze top bedrijven.

Upload CV